SIJIL PEMATUHAN SAGA

Pematuhan Kepada Kriteria 'Standard Accounting System' Untuk Agensi Kerajaan

Pada tahun 1996 Kerajaan Malaysia telah memutuskan satu pakej perakaunan yang terdapat di pasaran diubah suai menjadi pakej perakaunan standard bagi kegunaan Badan Berkanun Persekutuan. Kerjasama antara Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM), Jabatan Audit Negara dan pakar runding yang dilantik oleh Kerajaan, telah menghasilkan satu pakej perakaunan berkomputer yang dinamakan SAGA. Pakej ini membolehkan agensi Kerajaan menyediakan penyata kewangan dengan lebih cepat, tepat dan kemas kini.

Pengenalan

SAGA adalah konsep sistem perakaunan berkomputer yang dibangunkan atau pakej perakaunan di pasaran yang diubah suai mengikut kriteria yang ditetapkan oleh Kerajaan dan memenuhi semua keperluan Prinsip Perakaunan diterima umum (Generally Accepted Accounting Principles) yang menepati kriteria perakaunan yang ditetapkan dan diguna pakai oleh agensi Kerajaan bagi laporan kewangan serta mendapat Sijil Pematuhan SAGA daripada JANM.

Objektif Sistem Perakaunan SAGA adalah seperti berikut :

(a) Menyediakan kemudahan penyenggaraan akaun yang lengkap dan terkini;
(b) Membolehkan penutupan akaun setiap hari;