Home Pejabat Bendahari (Bahagian) Kewangan Korporat
Kewangan Korporat - Zon 14 PDF Print E-mail
    PENGENALAN

Bahagian Pengurusan Kewangan Korporat menjalankan aktiviti berkaitan dengan pengurusan kewangan dan pelaburan universiti. Bahagian ini terletak di Aras 3 Bangunan Canseleri Tuanku Syed Sirajuddin UiTM Shah Alam dan diketuai oleh Timbalan Bendahari Kanan.

FUNGSI DAN TANGGUNGJAWAB

PENGURUSAN DAN LAPORAN ALIRAN TUNAI

• Menguruskan aliran tunai universiti.
  • Menyelaras pengeluaran surat-surat kuasa kewangan dan pekeliling Bendahari berkaitan dasar kewangan.
  • Menyelaras penyeragaman, pemantauan perlaksanaan dan penambahbaikan dasar.
  • Menguruskan proses bayaran UiTM melalui sistem IBG - BIMB (Internet Banking)
  • Menguruskan mesyuarat seperti Jawatankuasa Kewangan dan Pembangunan (JKP), Jawatankuasa Pelaburan, Jawatankuasa Pengurusan Kewangan dan Akaun (JPKA) dan Jawatankuasa Pengurusan Aset Kerajaan- UiTM (JPAKU)
  • Menyelaras semua pelaporan berkaitan dengan hal ehwal kewangan universiti  serta Ringkasan Eksekutif mesyuarat Jawatankuasa Kewangan dan Pembangunan (JKP) dan Jawatankuasa Pelaburan untuk perakuan Lembaga Pengarah Universiti.
  • Menyelaras Laporan Prestasi untuk Kementerian Pengajian Tinggi  dan Unit Pemodenan Tadbiran serta Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU).

URUSAN PELABURAN

• Mengurus dan memantau semua aktiviti pelaburan tunai yang dibuat secara jangka pendek dan jangka panjang termasuk Akaun Pelaburan Khas (SIA), simpanan tetap, unit amanah serta apa-apa produk pelaburan yang diluluskan oleh Jawatankuasa Pelaburan.
  • Menyelaras aktiviti anak Syarikat UiTM

Hajah Azmahton Dato' Hj Seroji
Timbalan Bendahari Kanan
Bahagian Pengurusan Kewangan Korporat